رشد ۵۵۰ درصدی صادرات لوله مسی ویتنام

روند تغییرات تجارت لوله مسی در جهان طی ۱۰ سال گذشته صعودی بوده و با نرخ رشد سالیانه ۲ درصد افزایش یافته است. بیشترین مقدار تجارت این محصول، در سال ۲۰۲۲ حدود ۸۰۰ هزار تن و کمترین مقدار آن در ۲۰۱۴ حدود ۶۰۰ هزار تن بوده است.

در سال ۲۰۲۰ به دلیل شیوع بیماری همه‌گیر کووید-۱۹ و کاهش فعالیت‌های اقتصادی در سراسر جهان، روند صعودی تجارت شکسته شد و تجارت بین‌المللی این محصول کاهش یافت. ایالات متحده به طور میانگین بالغ‌بر ۱۰ درصد واردات جهانی لوله مسی را طی دهه گذشته به خود اختصاص داده است و در رتبه اول واردات جهانی قرار دارد. مهم‌ترین صادرکننده این محصول، کشور چین با میانگین سهم صادرات ۲۴ درصدی از تجارت بین‌المللی این محصول است.

لوله مسی یکی از پرکاربردترین انواع لوله‌ها در صنایع مختلف است. این لوله به دلیل رسانایی حرارتی بالای خود، در سیستم‌های انتقال گرما و حرارت از جمله سیستم‌های کولر، پکیج، اسپیلت و غیره کاربرد زیادی دارد. از ویژگی‌های آن می‌توان به استحکام بالا و مقاومت زیاد در برار پوسیدگی و خوردگی اشاره کرد. فلز مس قدرت انتقال حرارت بالایی دارد و پس از طلا و نقره، در رده سوم از نظر این شاخص قرار می‌گیرد. به همین دلیل، این لوله‌ها در سیستم‌های انتقال آب و گاز، گرمایشی، تهویه مطبوع و تبرید استفاده می‌شوند.

افزایش ساخت و ساز، توسعه زیرساخت‌ها و تقاضا برای سیستم‌های انرژی پایدار از عوامل کلیدی رشد تجارت این محصول هستند. چین و دیگر کشورهای صنعتی از بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان لوله‌های مسی هستند. چین به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده، مصرف‌کننده و صادرکننده لوله مسی، تاثیر زیادی بر قیمت و حجم معادلات جهانی این محصول دارد. از طرفی برخی از کشورهای بزرگ صنعتی ترجیح می‌دهند بخش عمده‌ای از نیاز خود به این محصول را از طریق واردات تامین کنند که ازجمله این کشورها می‌توان به آمریکا و هند اشاره کرد.

بازار لوله‌های مسی به شدت به روندهای جهانی وابسته است و تغییرات در شاخص‌های اقتصادی، سیاست‌های تجاری و تقاضای صنعتی بر آن تاثیر می‌گذارد. نوسانات شدید قیمت مواد اولیه خام و واسطه‌ای، یکی از چالش‌های اصلی و همیشگی صنایع، به‌ویژه صنایع تولیدی است که در کنار عوامل تعیین‌کننده دیگری نظیر تغییرات تقاضا در بازارهای بزرگ مصرف‌کننده، همواره بر تجارت بین‌المللی محصول لوله مسی تاثیرگذار است.

تجارت جهانی لوله‌های مسی در بازه زمانی ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۳ نوسانات زیادی داشته اما روند کلی تغییرات صعودی بوده است و با نرخ رشد مرکب سالیانه (CAGR) 2 درصد افزایش یافته است. در سال ۲۰۲۰ به دلیل شیوع بیماری همه‌گیر کووید-۱۹ و کاهش فعالیت‌های اقتصادی در سراسر جهان، روند صعودی تجارت شکسته شد و تجارت بین‌المللی این محصول کاهش یافت. آمارها نشان می‌دهند که طی ۱۰ سال گذشته، کمترین مقدار تجارت لوله مسی در جهان در سال ۲۰۱۴ بین ۵۸۰ تا ۶۰۰ هزار تن (اختلاف موجود در آمارها به دلیل تفاوت در ثبت داده‌های جمع‌آوری شده در گمرگ کشورها است) و بیشترین آمار تجارت مربوط به سال ۲۰۲۲ بین ۷۹۰ تا ۸۲۰ هزار تن به ثبت رسیده است.

ایالات متحده در صدر واردکنندگان

همانطور که در نمودار ۱ مشاهده می‌شود، واردات جهانی لوله‌های مسی در ده سال گذشته روند صعودی داشته و با نرخ رشد سالیانه ۲ درصد افزایش یافته است. بزرگترین کشورهای واردکننده لوله‌های مسی به ترتیب آمریکا و هند و در رتبه‌های بعدی تایلند و انگلستان هستند. آمارها نشان می‌دهند که بیشترین میزان تناژ لوله مسی وارد شده به کشورهای مختلف طی دهه گذشته، در سال ۲۰۲۰ بالغ‌بر ۷۹۰ هزار تن بوده و کمترین میزان تناژ وارداتی بین‌المللی از این محصول در سال ۲۰۱۴ نزدیک به ۵۹۰ هزار تن به ثبت رسیده است.

ایالات متحده به عنوان بزرگ‌ترین واردکننده لوله مسی در جهان، طی دهه گذشته در مجموع حدود ۷۰۰ هزار تن لوله مسی وارد کرده است که بالغ‌بر ۱۰ درصد واردات جهانی این محصول را به خود اختصاص می‌دهد. بیشترین مقدار واردات این محصول به آمریکا در سال ۲۰۲۲ حدود ۱۰۰ هزار تن و کمترین مقدار وارداتی به این کشور در سال ۲۰۱۵ حدود ۶۰ هزار تن بوده است. کشور آمریکا بیشترین تاثیر مثبت را در روند صعودی واردات جهانی لوله مسی داشته است.

هند در مجموع طی دهه گذشته حدود ۵۳۰ هزار تن لوله مسی وارد کرده که رتبه دوم و سهم ۸ درصدی میانگین واردات جهانی این محصول را به خود اختصاص داده است. بیشترین مقدار وارداتی به هند در سال ۲۰۲۲ بالغ‎بر ۸۳ هزار تن و همچنین کمترین مقدار وارداتی به این کشور در سال ۲۰۱۴ حدود ۲۴ هزار تن بوده است. کشورهای تایلند و انگلستان هم تقریبا میانگین‌های مشابهی داشته و با سهم ۵ درصدی در جایگاه‌های بعدی قرار می‌گیرند. بیشترین مقدار لوله مسی وارد شده به کشور تایلند در ۲۰۲۲ حدود ۴۸ هزار تن و همچنین بیشترین مقدار وارد شده به انگلستان در ۲۰۱۷ حدود ۳۶ هزار تن بوده است.

جهش صادرات لوله مسی ویتنام

همانطور که در نمودار ۲ مشاهده می‌شود، صادرات جهانی لوله‌های مسی نیز در ده سال گذشته روند صعودی داشته و با نرخ رشد سالیانه ۲.۱ درصد افزایش یافته است (همانطور که قبلا اشاره شد، تفاوت در ثبت داده‌های گمرک‌های کشورهای مختلف، دلیل تفاوت آمار واردات و صادرات جهانی این محصول هستند). بزرگترین کشورهای صادرکننده لوله‌های مسی به ترتیب چین، ویتنام، یونان و آلمان هستند. آمارها نشان می‌دهند که طی دهه گذشته، بیشترین میزان تناژ لوله مسی صادرشده به کشورهای مختلف در سال ۲۰۲۰ نزدیک به ۸۲۰ هزار تن بوده است و همچنین کمترین میزان تناژ واردات بین‌المللی از این محصول در سال ۲۰۱۴ نزدیک به ۵۹۰ هزار تن به ثبت رسیده است.

مهم‌ترین صادرکننده این محصول، کشور چین است که در مجموع طی دهه گذشته بالغ‌بر ۱ میلیون و ۶۷۰ هزار تن لوله مسی به کشورهای مختلف جهان صادر کرده و با میانگین سهم صادرات ۲۴ درصدی، در رتبه اول دنیا قرار گرفته است. بیشترین صادرات چین در سال ۲۰۲۲ بالغ‌بر ۲۱۴ هزار تن و کمترین مقدار در سال ۲۰۱۶ حدود ۱۳۳ هزار تن بوده است. کشور ویتنام با میانگین سهم صادرات ۱۰ درصد و کشورهای یونان و آلمان با میانگین سهم مشابه ۹ درصدی، به ترتیب در رتبه‌های بعدی کشورها بزرگ صادرکننده لوله‎‌های مسی در جهان قرار دارند.

بررسی‌ آمارها نشان می‌دهند که کشور ویتنام در دهه اخیر، در صادرات جهانی لوله‌های مسی پیشرفت چشمگیری داشته و میزان تناژ صادراتش از ۱۸ هزار تن در ۲۰۱۴، به بالای ۱۰۰ هزار تن در ۲۰۲۳ رسیده است که افزایش ۵.۵ برابری را در بازه ده ساله نشان می‌دهد. همچنین آمارها نشان دادند که ویتنام در ده سال اخیر حدود ۴۲ درصد از این محصول را به کشور هند، ۱۵ درصد به ایالات متحده، ۸ درصد به کره جنوبی، ۴ درصد به ایتالیا و انگلستان به طور مشابه و ۲۷ درصد به سایر کشورها ارسال کرده کرده است.

ایالات متحده به عنوان بزرگ‌ترین واردکننده لوله مسی در جهان، طی دهه گذشته در مجموع حدود ۷۰۰ هزار تن لوله مسی وارد کرده است که بالغ‌بر ۱۰ درصد واردات جهانی این محصول را به خود اختصاص می‌دهد. بیشترین مقدار واردات این محصول به آمریکا در سال ۲۰۲۲ حدود ۱۰۰ هزار تن بوده است.

کشور ویتنام در دهه اخیر، در صادرات جهانی لوله‌های مسی پیشرفت چشمگیری داشته و میزان تناژ صادراتش از ۱۸ هزار تن در ۲۰۱۴، به بالای ۱۰۰ هزار تن در ۲۰۲۳ رسیده است که افزایش ۵.۵ برابری را در بازه ده ساله نشان می‌دهد.