استراتژی‌های کارآمد و پیشرفت‌های مالی مستمر شرکت Grupo Mexico

شرکت Grupo Mexico به عنوان چهارمین شرکت بزرگ تولیدکننده مس در جهان، به دلیل توانایی در مدیریت هزینه‌ها و بهره‌وری بالا، یکی از کم‌هزینه‌ترین تولیدکنندگان مس در جهان شناخته می‌شود. در سال ۲۰۲۰، علی‌رغم همه‌گیری کووید-۱۹، این شرکت رکورد تاریخی تولید ۱.۱۳ میلیون تن مس را ثبت کرد.

شرکت Grupo Mexico با تمرکز بر تولید مس و محصولات معدنی جانبی، سودآوری بالایی دارد. افزایش قیمت مس، به‌ویژه در سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۴، موجب رشد چشمگیر سود عملیاتی شرکت شده است؛ به‌طوری‌که در سال ۲۰۲۴، با رشد ۹.۳ درصدی قیمت مس و افزایش تولید، سود شرکت به ۶.۷ میلیارد دلار رسید. این شرکت با کاهش هزینه تولید مس در صنعت، خود را به‌عنوان یکی از کم‌هزینه‌ترین تولیدکنندگان مس، معرفی کرده است. شرکت Grupo Mexico، به پروژه‌های پایدارتوجه ویژه‌ای دارد و از طریق بهینه‌سازی انرژی، اثرات مخرب زیست‌محیطی تولید خود را کاهش داده است.

شرکت Grupo Mexico (GM)، یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های بورس مکزیک از نظر ارزش بازار است که در زمینه خدمات لجستیک، استخراج و بهره‌بردای از معادن، زیرساخت و حفاری فعالیت دارد. امروزه این شرکت، نزدیک به ۳۱ هزار کارمند مستقیم و بیش از ۱۱۰ هزار کارمند غیرمستقیم دارد و به‌عنوان بزرگ‌ترین شرکت معدنی مکزیک شناخته می‌شود.

شرکت GM در سال ۱۹۷۸ تاسیس شد و از آن زمان به یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های معدنی و صنعتی، در مکزیک و جهان بدل شده است. این شرکت ابتدا در مکزیک شروع به کار کرد و سپس فعالیت‌های خود را به دیگر کشورهای آمریکای لاتین و ایالات متحده گسترش داد. اکنون شرکت Grupo Mexico، چهارمین شرکت تولیدکننده بزرگ مس در جهان است و بزرگ‌ترین ذخایر مس را در اختیار دارد. دفتر مرکزی این شرکت، در مکزیکوسیتی واقع شده است.

فعالیت شرکت GM به سه بخش اصلی تقسیم می‌شود؛ بخش معدن بزرگ‌ترین فعالیت شرکت بوده که شامل استخراج مس، مولیبدن، نقره و سایر فلزات است؛ بخش حمل‌ونقل که از طریق Ferromex، مدیریت ۸،۵۰۰ کیلومتر خط راه‌آهن در مکزیک و ایالات متحده را بر عهده دارد و در نهایت بخش زیرساخت که پروژه‌های مختلف انرژی، متالورژی و توسعه معادن را شامل می‌شود. عمده معادن این شرکت در مکزیک و پرو قرار دارند که مهم‌ترین آن‌ها معادن توکپالا، کواجونه و لاکاریداد هستند. این معادن بزرگ‌ترین سهم تولید مس شرکت GM را تشکیل می‌دهند و نقش کلیدی در درآمد سالانه آن ایفا می‌کنند.

سبد محصولات شرکت GM

سهم هر محصول در درآمد شرکت، به تفکیک در نمودار ۱ در سال ۲۰۲۴ نشان داده شده است. در سال ۲۰۲۴، تولید مس با سهمی حدود ۷۹ درصد از درآمد کل شرکت، بزرگ‌ترین سهم را در سبد درآمدهای شرکت GM در اختیار داشت. رشد سهم درآمدی مس از سبد محصولات، به‌دلیل افزایش تولید و رشد ۹.۳ درصدی قیمت مس در این سال بوده است. پس از مس، مولیبدن با سهم ۱۰ درصدی از درآمدها در رتبه دوم قرار دارد. این محصول نیز با توجه به افزایش ۲۸.۷ درصدی قیمت مولیبدن در ۲۰۲۴، تاثیر زیادی در بهبود سودآوری شرکت داشته است. بعد از مولیبدن، روی و نقره به‌ ترتیب با سهم‌های ۴.۸ و ۳ درصدی در مقام‌های بعدی قرار دارند و سایر محصولات مانند طلا و اسید سولفوریک سهم‌های کمتری از درآمد را به خود اختصاص داده‌اند.

افت عیار سنگ معدن، بزرگ‌ترین چالش تولید GM

نمودار ۲، میزان تولیدات فصلی مس شرکت GM و نوسانات آن را از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۴ نمایش داده است. در سال ۲۰۲۰، علیرغم همه‌گیری کووید-۱۹، شرکت GM با ثبت رکوردی تاریخی در تولید مس و رشد ۹.۵ درصدی نسبت به سال قبل، با تولید ۱.۱۳ میلیون تن مس، بالغ بر ۷ میلیارد دلار درآمد کسب نمود؛ این افزایش تولید، نتیجه بازیابی موفق معادن کلیدی همچون کواجونه و کاریداد بود که به ارتقای عیار مواد معدنی و بهبود فرآیند بازیابی مس منجر شد. علاوه بر این، شرکت با رعایت پروتکل‌های بهداشتی سختگیرانه و بهینه‌سازی هزینه‌ها، توانست تولید خود را با وجود شرایط سخت حاکم، حفظ کند.

در سال ۲۰۲۱، تولید مس شرکت GM به ۱.۰۸ میلیون تن رسید که کاهش ۳.۹ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۰ را نشان می‌دهد. این کاهش تولید، ناشی از اجرای طرح‌های بهینه‌سازی معدن بود که به استخراج از نواحی با عیار پایین‌تر اختصاص داشت. این تصمیم، با هدف مدیریت بهتر ذخایر معدنی و افزایش تولید، در سال‌های آینده اتخاذ شد؛ در نتیجه، کاهش عیار سنگ معدن منجر به افت تولید پیش‌بینی شده در این شرکت شد.

سال ۲۰۲۲، برای شرکت GM با چالش‌های غیرمترقبه همراه بود. تولید مس به ۱ میلیون تن رسید که کاهش ۷.۲ درصدی، نسبت به سال ۲۰۲۱ داشت. کاهش تولید عمدتا به دلیل افت عیار سنگ معدن، به‌ویژه در معادن پرو، اختلالات خارجی همچون مسدود شدن غیرقانونی ۵۴ روزه معادن در پرو، از جمله معدن کواجونه بود که باعث کاهش تولید ۲۲.۲ هزار تن مس در این شرکت شد. لازم به ذکر است، فشارهای تورمی و افزایش هزینه‌ها در بخش‌های سوخت و انرژی نیز بر تولید تاثیر منفی گذاشت. تولید مس به دلیل اختلالات و کاهش عیار سنگ معدن در پرو، تا سه‌ماهه سوم روند منفی داشت؛ اما در سه‌ماهه چهارم سال، تولید مس افزایش ۰.۱ درصدی نسبت به سه‌ماهه چهارم سال قبل را شاهد بود.

در سال ۲۰۲۳، تولید مس در مکزیک به دلیل کمبود آب در معدن بوناویستا، کاهش عیار سنگ معدن و مشکلات استخراج، ۲.۹ درصد کاهش یافت؛ اما علی‌رغم این کاهش، روند کلی تولید مس این شرکت با رشد ۲.۳ درصدی، نسبت به سال گذشته به ۱۰۲ میلیون تن رسید؛ عمده این رشد به دلیل افزایش ۹.۵ درصدی تولید در معادن توکپالا و کواجونه در پرو و بهبود عیار سنگ معادن مذکور بود. همچنین، تولید در آسارکو ایالات متحده ۵.۹ درصد افزایش داشت.

در سال ۲۰۲۴، گروپو مکزیکو تولید مس خود را با رشد ۵.۵ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۳، به ۱.۰۸ میلیون تن رساند. این افزایش، عمدتا به دلیل رشد ۱۰.۷ درصدی تولید در پرو جنوبی (خصوصا معادن توکپالا و کواجونه) و ۴.۳ درصدی معدن مینرا مکزیکو بود؛ با این حال، تولید در معادن توکپالا به دلیل نگهداری پیشگیرانه و لاکاریداد با کاهش عیار سنگ معدن کاهش داشت. با وجود این کاهش‌ها، تولید کلی رشدی مثبت را در سال ۲۰۲۴ تجربه کرد.

درآمد عملیاتی شرکت FCX در ۵ سال گذشته

در نمودار ۳، سود عملیاتی و درآمد شرکت GM در طول زمان مورد بررسی قرار گرفته است. این نمودار این امکان را می‌دهد که تاثیر عواملی مانند تغییرات قیمت مس، حجم تولید و هزینه‌های عملیاتی بر درآمد عملیاتی مورد بررسی قرار گیرد.

در سال ۲۰۲۰، گروپو مکزیکو با وجود چالش‌های پاندمی COVID-19، درآمد ۱۰.۶۸ میلیارد دلار و سود عملیاتی ۳.۲۹ میلیارد دلار کسب کرد؛ با این حال، کاهش تولید محصولات دیگر به دلیل اختلالات در معادن و افت عیار سنگ معدن در برخی مناطق، موجب کاهش سود عملیاتی نسبت به سال ۲۰۱۹ شد. با این حال، فروش ۷ میلیارد دلاری مس موجب تقویت درآمدها شد؛ با افزایش قیمت مس در نیمه دوم سال، میانگین قیمت مس حدود ۶.۱۷ دلار به ازای هر کیلوگرم بود. لازم به ذکر است، شرکت GM توانست موقعیت خود را به عنوان کم‌هزینه‌ترین تولیدکننده مس حفظ کند که این امر به لطف بهینه‌سازی عملیات، فناوری‌های پیشرفته و کاهش ضایعات در فرآیندهای معدنی در این شرکت حاصل شد.

در سال ۲۰۲۱، شرکت GM با درآمد ۱۴.۷ میلیارد دلاری و رشد ۳۵ درصدی، نسبت به سال قبل به عملکرد مالی چشمگیری دست یافت. سود عملیاتی نیز با رشد ۸۸.۷ درصدی به ۷.۴۷ میلیارد دلار رسید که حاکی از افزایش بهره‌‌وری و استفاده بهینه از شرایط بازار بود؛ عامل اصلی این رشد چشمگیر، افزایش ۵۱.۴ درصدی قیمت جهانی مس، در سال ۲۰۲۱ بود که در تمامی فصول سال ادامه داشت؛ همچنین، قیمت محصولات جانبی مانند مولیبدن، نقره و روی نیز به رشد درآمدها کمک کرد. لازم به ذکر است، با وجود کاهش تولید، شرکت توانست هزینه خالص نقدی تولید را از ۱.۹۰ دلار به ۱.۸۵ دلار در هر کیلوگرم کاهش دهد و همچنان در جایگاه نخست جهانی از نظر هزینه تولید باقی بماند.

شرکت GM در سال ۲۰۲۲، در مواجهه با چالش‌های متعدد، عملکردی نزولی در مقایسه با سال گذشته ارایه داد. درآمد شرکت با ۶.۱ درصد کاهش به ۱۳.۹ میلیارد دلار و سود عملیاتی با افت ۲۴.۳ درصد به ۵.۶ میلیارد دلار رسید؛ از عوامل اصلی این افت می‌توان به کاهش قیمت جهانی مس اشاره کرد که در برخی فصل‌ها تا ۴۶ درصد کاهش را نیز تجربه کرد. همچنین کاهش ۷ درصدی در حجم تولید سالانه مس، افت عیار سنگ معدن و افزایش هزینه‌های تولید ناشی از تورم، همگی فشار مضاعفی بر سودآوری شرکت وارد کردند. لازم به ذکر است، توقف استخراج ۵۴ روزه معدن کواجونه، زیانی بالغ بر ۲۱۷ میلیون دلار به همراه داشت. با این‌حال، در فصل پایانی سال، نشانه‌هایی از بهبود نیز مشاهده شد.

در سال ۲۰۲۳، شرکت GM با وجود کاهش قیمت مس و روی، عملکرد مالی مثبتی ثبت کرد. درآمد کل شرکت به ۱۴.۴ میلیارد دلار رسید که نسبت به سال ۲۰۲۲، حدود ۳.۷ درصد افزایش داشت. این رشد عمدتا به‌دلیل عملکرد مثبت بخش‌های حمل‌ونقل و زیرساخت‌ها بود. اما در بخش معدن، درآمد با کاهش ۱ درصدی به ۱۰.۸ میلیارد دلار رسید. این کاهش به دلیل افت ۳.۷ درصدی قیمت مس و ۲۴.۱ درصدی قیمت روی بود؛ با این حال، بخشی از این کاهش درآمد، با افزایش قیمت مولیبدن و افزایش ۲.۸ درصدی تناژ فروش مس جبران شد.

در سال ۲۰۲۴، شرکت GM با وجود نوسانات بازار مواد معدنی، مانند کاهش ۱۱.۸ درصدی قیمت مولیبدن، عملکرد مالی مطلوبی را ثبت کرد. درآمد کل شرکت به ۱۶.۲ میلیارد دلار رسید که نسبت به سال ۲۰۲۳، حدود ۱۲.۶ درصد افزایش و سود عملیاتی نیز به ۶.۷ میلیارد دلار رسید. افزایش درآمد GM به دلیل رشد ۹.۳ درصدی در تولید مس بود. لازم به ذکر است تولیدات روی و نقره با رشد به ترتیب ۵ و ۲۰.۷ درصدی نیز نقش مهم در درآمدزایی شرکت در این سال ایفا کرد؛ پروژهBuenavista Zinc نیز با افزایش ۴۵ درصدی فروش روی و توسعه پروژه‌های زیرساختی به رشد درآمد این شرکت کمک کرد.

شرکت Grupo Mexico به عنوان چهارمین شرکت بزرگ تولیدکننده مس در جهان، به دلیل توانایی در مدیریت هزینه‌ها و بهره‌وری بالا، یکی از کم‌هزینه‌ترین تولیدکنندگان مس در جهان شناخته می‌شود. در سال ۲۰۲۰، علی‌رغم همه‌گیری کووید-۱۹، این شرکت رکورد تاریخی تولید ۱.۱۳ میلیون تن مس را ثبت کرد.

شرکت Grupo Mexico با تمرکز بر تولید مس و محصولات معدنی جانبی، سودآوری بالایی دارد. افزایش قیمت مس، به‌ویژه در سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۴، موجب رشد چشمگیر سود عملیاتی شرکت شده، به‌طوری‌که در سال ۲۰۲۴، با رشد ۹.۳ درصدی قیمت مس و افزایش تولید، سود شرکت به ۶.۷ میلیارد دلار رسید. این شرکت با کاهش هزینه تولید مس در صنعت، خود را به‌عنوان یکی از کم‌هزینه‌ترین تولیدکنندگان مس، معرفی کرده است.