ویرایش محتوا

آهن و فولاد

تنها با اضافه کردن مقداری کمتر از ۲ درصد کربن به آهن، می‌توان آلیاژی با استحکام هزار برابری به‌دست آورد. امروزه بیش از ۳،۵۰۰ گرید و نوع از فولاد وجود دارد که کاربردهای بسیار گسترده‌ای را در زندگی بشر امروزی دارد. در حال حاضر سالانه در جهان بیش از ۱،۸۵۰ میلیون تن فولاد تولید می‌شود که ایران سهم ۱.۵ درصدی از این میزان را به‌خود اختصاص می‌دهد.

برای رفع چالش‌های خود با تیم مشاوره ما در ارتباط باشید.

فولاد، اساسی‌ترین فلز مورد نیاز بشر امروزی

فلز آهن از نظر جرم، فراوان‌ترین عنصر سازنده زمین و در پوسته زمین پس از آلومینیوم در جایگاه دوم قرار دارد. آهن دارای سطوح صاف و نقره‌ای براق مایل به رنگ خاکستری‌ است؛ اما وقتی در هوا با اکسیژن ترکیب می‌شود به رنگ قرمز یا قهوه‌ای در می‌آید. آهن خالص به صورت آزاد به ندرت روی سطح زمین یافت می‌شود؛ زیرا به‌ آسانی رطوبت و اکسیژن محیط را جذب کرده و اکسید می‌شود. به منظور به‌دست‌آوردن فلز آهن، اکسیژن باید از طریق واکنش کاهش شیمیایی از سنگ معدن‌ حذف شود. یکی از مهم‌ترین خواص مکانیکی آهن، میزان سختی آن است. آهن یک فلز نرم است، اما در ترکیب با دیگر عناصر بسیار سخت می‌شود.

آلیاژهای آهن و کربن، همراه با عناصر آلیاژی مختلفی از جمله کروم، نیکل و منگنز، خواص مکانیکی خیلی بالاتری نسبت به آهن خالص دارند و کاربردهای مختلفی در همه صنایع پیدا کرده‌اند. قیمت ارزان و استحکام بالای آلیاژهای آهن در مقایسه با بسیاری از فلزات دیگر، استفاده از آن را به‌خصوص در صنایع ساختمانی، حمل و نقل، و دیگر صنایع اجتناب‌ناپذیر می‌کند.

آلیاژهای آهن عموماً ترکیبی از آهن خالص و کربن هستند که درصد کربن موجود در آلیاژ، ویژگی‌های آن را تغییر می‌دهد. فولاد به عنوان متداول‌ترین آلیاژ آهن عموما دارای ۰.۳ درصد کربن است و می‌تواند تا حدود ۲ درصد، کربن آن افزایش یابد؛ درحالی که میزان کربن در چدن از ۲ تا ۴ درصد متغیر است. ایجاد تغییر کوچکی در درصد مواد تشکیل‌دهنده آلیاژ، باعث تغییرات زیادی در خصوصیات آن می‌شود. به طور کلی انواع فولاد برحسب نوع جنس به سه دسته فولاد ساده‌کربنی، فولاد آلیاژی و فولاد زنگ‌نزن تقسیم می‌شوند.

آهن هم از طریق استخراج از کانی‌های آهن و هم از طریق بازیافت قراضه تولید می‌شود. کانی‌های فرآوری شده آهن می‌تواند طی فرآیند احیای مستقیم به آهن اسفنجی یا در کوره بلند همراه با کک زغال‌سنگ، به آهن خام (Pig Iron) تبدیل شود. آهن اسفنجی در کوره‌های الکتریکی (همراه با شارژ قراضه آهنی) ذوب شده و پس از پالایش و آلیاژسازی به فولاد مذاب تبدیل می‌شود؛ ولی آهن خام که حاوی درصد بالایی از کربن است، در کانورتورها توسط دمش هوا به فولاد تبدیل می‌شود. گفتنی است که در تبدیل آهن خام به فولاد، بخشی از شارژ کانورتورها، قراضه آهنی است. امروزه قراضه فولادی به‌دلیل افزایش مصرف فولاد، به یکی از بازارهای مهم جهانی تبدیل شده است. از مهم‌ترین مزایای استفاده از قراضه، حفظ منابع طبیعی و نیاز به انرژی کمتر است.

فولاد در جهان

تولید فولاد خام در دنیا طی سال ۲۰۲۱ بیش از یک میلیارد و ۹۰۰ میلیون تن بود که کشور چین با تولید بیش از نیمی از فولاد خام جهان، بزرگ‌ترین کشور تولیدکننده این کالا محسوب می‌شود. چین در سال ۲۰۲۱ حدود یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون تن فولاد خام تولید کرد. پس از چین کشورهای هند، ژاپن و آمریکا بزرگ‌ترین تولیدکننده‌های فولاد خام بودند. متداول‌ترین روش تولید فولاد خام در دنیا از طریق کوره بلند با استفاده از سنگ آهن و زغال‌سنگ کک‌شو است.

مصرف جهانی فولاد خام در سال ۲۰۱۹ حدود یک میلیارد و ۸۸۸ میلیون تن گزارش شد که چین با مصرف حدود ۹۴۵ میلیون تن در همان سال، عنوان بزرگ‌ترین کشور مصرف‌کننده فولاد خام را به خود اختصاص داد. بنا بر آمارهای انجمن بین‌المللی فولاد، صنایع ساختمان و زیرساخت‌، بزرگ‌ترین صنایع مصرف‌کننده فولاد در جهان بوده‌اند.

فولاد در ایران

صنعت فولاد ایران در سال ۱۳۹۸، بالغ بر ۲۷ میلیون تن فولاد خام تولید کرد و در سطح جهانی، رتبه دهم را از نظر تولید فولاد کسب نمود. در ایران بیشتر فولاد تولید شده از طریق ذوب آهن اسفنجی در کوره‌های قوس الکتریکی به‌دست می‌آید. فولاد مذاب تهیه شده توسط ماشین‌های ریخته‌گری مداوم به بیلت، بلوم و اسلب تبدیل می‌شود. بزرگ‌ترین واحدهای تولیدکننده فولاد در ایران، فولاد مبارکه اصفهان، فولاد خوزستان، ذوب‌آهن اصفهان و فولاد خراسان هستند. واحدهای کوچک‌تر نیز سالانه ده‌ها و یا صدها هزار تن فولاد تولید می‌کنند که عموما به‌صورت بیلت یا بلوم است. بیلت و بلوم برای تولید محصولات طویل مانند میلگرد و مقاطع فولادی و اسلب برای تولید محصولات تخت مانند انواع ورق، لوله و پروفیل به کار گرفته می‌شود. سهم بیلت و بلوم از تولید کل فولاد خام ایران در سال ۱۳۹۸ حدود ۶۲ درصد بود.

تقاضای فولاد در کشور، کمتر از میزان عرضه بوده و سالانه میلیون‌ها تن فولاد به خارج از کشور صادر می‌شود. گفتنی است تولید فولاد خام ایران در یک دهه گذشته به قدری کم بود که ایران به‌عنوان یکی از واردکنندگان این محصولات شناخته می‌شد؛ اما در حال حاضر با توسعه ظرفیت‌های تولید فولاد خام، این کشور به صادرکننده مطرحی در جهان تبدیل شده است. مصرف فولاد در کشور در سال‌های اخیر بسته به رونق اقتصادی و تقاضای صنایع مصرف‌کننده، در بازه ۱۵ تا ۲۰ میلیون تن در سال قرار دارد.

شاخصه‌های اصلی صنعت فولاد ایران

در شرایطی که ایران، دهمین تولیدکننده بزرگ فولاد در جهان و ششمین تولیدکننده بزرگ این محصول در آسیا به حساب می‌آید، تقاضای این محصول در کشور کمتر از میزان عرضه بوده و سالانه مقادیر قابل توجهی از فولاد به خارج از کشور صادر می‌شود. تقاضای کمتر فولاد در کشور، ریشه در تقاضای پایین فولاد در صنایع مصرف‌کننده نهایی، حاشیه سود پایین تولید این محصولات و صادرات کم محصولات نیمه‌ساخته فولادی در کشور دارد.

عمده عرضه بیلت و بلوم در کشور در اختیار شرکت فولاد خوزستان است که محصولات خود را از طریق بورس کالای ایران و بازار آزاد عرضه می‌کند. بزرگ‌ترین تولیدکننده اسلب فولادی ایران نیز شرکت فولاد مبارکه اصفهان است. در بخش پایین‌دست صنعت فولاد، بخش خصوصی فعالیت گسترده‌ای دارد و شرکت‌های بزرگی در صنعت ورق گرم، میلگرد، مفتول، مقاطع، لوله و پروفیل، بازار کشور را در اختیار دارند. البته در حوزه محصولات تخت فولادی از قبیل ورق گرم و ورق سرد، شرکت فولاد مبارکه بازیگر اصلی این بازار است. همچنین بزرگ‌ترین تولیدکننده محصولات طویل فولادی مانند تیرآهن، شرکت ذوب‌آهن اصفهان است.

عمده چالش موجود در صنعت فولاد کشور چالش تامین مواد اولیه و انرژی است. تا کنون قسمت اعظم تمرکز سرمایه‌گذاری‌های انجام شده در زنجیره آهن و فولاد در بخش تولید فولاد خام بوده است. لذا شکاف بین عرضه ماده اولیه برای فولادسازی و تقاضای آن بسیار محتمل است؛ تا جایی که بسیاری از تحلیل‌گران، کسری سنگ‌آهن در سال‌های پیش رو را هشدار می‌دهند؛ چالشی که در حوزه تامین انرژی نیز، به وضوح مشاهده می‌شود.

از چالش‌های دیگر صنعت فولاد کشور، نحوه قیمت‌گذاری فولاد در بورس کالا و میزان عرضه مواد اولیه تولید محصولات فولادی در کشور است. در شرایطی که ظرفیت بالایی برای تولید محصولات فولادی، عمدتا توسط واحدهای کوچک‌مقیاس در کشور شکل گرفته، بهره‌برداری از این ظرفیت‌ها پایین ارزیابی می‌شود. این موضوع، ریشه در دخالت‌های دولت در زمینه قیمت‌گذاری فولاد و صدور غیر کارشناسی مجوزهای تأسیس یا توسعه در کشور دارد.

ویژگی‌های ما

۱۰ +

سال سابقه فعالیت

۲۶۰ +

پروژه کاری

۴۵۰۰ +

گزارش مطالعاتی

سوالات شما را پاسخ می‎‌دهیم...

  • مهم‌ترین کلان روندها و عوامل تاثیرگذار بر بازار جهانی آهن و فولاد و پیش‌بینی دقیقی از قیمت‌ها را ارایه می‌دهیم و به شما کمک می‌کنیم خرید و فروش‌های خود را بهتر مدیریت کنید.
  • تحلیل ویژه‌ای از توزیع ارزش افزوده و حاشیه سود در طول زنجیره در اختیار شما قرار می‌دهیم و شما را در سرمایه‌گذاری در بهترین حلقه‌های زنجیره یاری می‌کنیم.
  • اطلاعاتی وسیع از بهای تمام شده صنایع را در اختیارتان قرار می‌دهیم و به شما کمک می‌کنیم با مدیریت هزینه‌های تولید، مزیت رقابتی خود را ارتقا دهید.
  • با تجزیه و تحلیل عوامل کلان تاثیرگذار و ارایه پیش‌بینی دقیقی از برنامه‌های دولت، چالش‌های و فرصت‌های پیش روی کسب و کار شما را پیش‌بینی می‌کنیم.
  • شناخت مناسبی از وضعیت فعالان بازار و سرمایه‌گذاری‌های در حال انجام به شما ارایه می‌دهیم که با دید روشنی، کسب و کار خود را مدیریت کنید.
  • تحلیلی دقیق از وضعیت صنایع مصرف‌کننده در بازار داخلی به شما ارایه می‌دهیم و استراتژی فروش و بازاریابی شما را بهبود می‌دهیم.
  • با ارایه تصویری شفاف از وضعیت بازارهای منطقه و بازارهای بین‌المللی، به شناخت بهتر رقبای خارجی و تدقیق استراتری صادرات محصولات شما کمک می‌کنیم.

با ما در ارتباط باشید...

سئوالاتی که در مورد کسب و کار خود دارید را با ما در میان بگذارید.

راه‌کارهای ما

مشاوره اقتصادی

با شناخت دقیق و عمیقی که نسبت به عوامل تاثیرگذار صنعت داریم، به شما در تصمیم‌گیری در مهم‌ترین تصمیمات تجاری‌تان کمک می‌کنیم.

استراتژی و سازمان

با بهره‌گیری از دیدگاه‌های عمیق و یکپارچه تیم تخصصی، به شما در ارزیابی و عملیاتی‌ کردن استراتژی‌های‌تان، با بهینه‌سازی منابع و سازمان کمک می‌کنیم.

بهبود عملکرد

شاخص‌های بهره‌وری عملکرد شما را با بررسی دقیق وضعیت آن‌ها، ارزیابی کرده و بهره‌وری شما را با توجه به وضعیت محیط صنعت و مزیت‌های شما و فرصت‌های پیشِ‌رو ارتقا می‌دهیم.

تحلیل صنعت

با تمرکز و تسلط بر عوامل تاثیرگذار محیط صنعت و محیط کلان، بینش عمیقی در خصوص وضعیت صنعت و تحلیل‌های مرتبط را در اختیار شما قرار می‌دهیم.