افزایش تمایل چین به مصرف قراضه‌های مس داخلی و کاهش واردات قراضه

با افزایش کاربرد مس در تولید محصولات مختلف، مصرف مس در جهان رو به افزایش است. کشور چین بزرگ‌ترین واردکننده و مصرف‌کننده قراضه مس در جهان است و به‌ همین دلیل تاثیر بالایی بر تجارت و بازار قراضه مس می‌گذارد. گفتنی است مقدار صادرات قراضه مسی چین بسیار کمتر از حجم واردات آن است.

تقریبا تمام حجم قراضه عرضه شده چین در همین کشور مصرف می‌شود. عرضه داخلی قراضه از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱ به‌طور میانگین سالانه ۳۲.۶ درصد افزایش داشته است. با این حال با توجه به تقاضای بالای قراضه در این کشور، حجم زیادی از قراضه باید از طریق واردات تامین ‌شود. با توجه به قانون محدودیت واردات قراضه و ترغیب به افزایش عرضه داخلی، واردات قراضه به چین در حال کاهش است.

مس یکی از فلزات پرکاربرد در صنعت به‌شمار می‌رود که عمده مصرف آن در تولید سیم و مفتول مسی است. با افزایش کاربرد مس در تولید محصولات مختلف، مصرف مس در جهان رو‌ به افزایش است. از آنجایی که منابع معدنی مس در جهان محدود هستند، بازیافت مس با توجه به روند افزایشی مصرف آن مورد توجه بیشتری نسبت به قبل قرار گرفته ‌است.

یکی از ویژگی‌های مس که بازیافت آن را جذاب می‌کند، حفظ کیفیت آن پس‌از بازیافت است. مس به‌دست ‌آمده از بازیافت قراضه هم‌چنان کیفیت خود را حفظ می‌کند و حتی می‌توان بارها محصولات مسی را با حفظ کیفیت و ویژگی‌ها بازیافت کرد. به همین دلیل بازیافت قراضه‌های مسی از اهمیت زیادی برخوردار است. با توجه به افزایش قیمت مس در سال‌های گذشته، تجارت قراضه رونق بیشتری پیدا کرده‌ است.

قراضه مس به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم مصرف می‌شود. برای تولید نیمه‌ساخته‌های مسی از کاتد و قراضه به‌طور مستقیم استفاده می‌شود. در حالت غیر مستقیم از قراضه برای کنترل دمای مذاب مس در کوره‌های کانورتور استفاده می‌شود.

افت واردات قراضه به چین

کشور چین بزرگ‌ترین واردکننده و مصرف‌کننده قراضه مس در جهان است. حجم واردات قراضه به چین در سال ۲۰۲۱ حدود یک میلیون و ۶۹۰ هزار تن بود که به تنهایی ۲۸.۹ درصد از واردات قراضه جهان را به خود اختصاص داده‌ است. کشورهای مالزی، آمریکا، ژاپن و تایلند بزرگ‌ترین صادرکنندگان قراضه به چین طی سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱ بوده‌اند.

در نمودار ۱ حجم واردات و صادرات قراضه چین از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱ رسم شده‌ است. میانگین مقدار واردات قراضه به چین در این ۱۰ سال حدود یک میلیون و ۶۹۰ هزار تن و میانگین صادرات حدود ۴۸۹ تن محاسبه شده‌ است. همان‌طور که در نمودار قابل مشاهده است، از سال ۲۰۱۲ واردات قراضه روند نزولی داشت و سالانه حدود ۳۵۱ هزار و ۸۸۰ تن افت پیدا کرد.

از سوی دیگر با شیوع کووید-۱۹، حجم واردات تا سال ۲۰۲۰ به کمتر از ۶۴۳ هزار و ۴۹۰ تن و کمترین مقدار خود طی این ۱۰ سال رسید. در سال ۲۰۲۱ به دلیل افزایش قیمت جهانی مس و بازیابی بعد از کووید-۱۹، واردات قراضه حدود ۴۴.۲ درصد نسبت به سال ۲۰۲۰ افزایش پیدا کرد.

تغییرات نسبت ارزش واحد واردات قراضه به قیمت LME را می‌توان به تغییرات مس محتوی قراضه‌های وارداتی مرتبط دانست. در سال ۲۰۱۷ نسبت ارزش واحد واردات به قیمت LME به کمترین مقدار خود در این دوره رسید. پس‌از اجرای محدودیت واردات از سال ۲۰۱۷، نسبت ارزش واحد واردات به قیمت LME افزایش پیدا کرد. بر اساس ارزیابی‌های آتورپات، عیار مس محتوی در قراضه‌های وارداتی چین بین سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۷ به‌طور میانگین حدود ۴۸ درصد بود. پس‌از اعمال قانون محدودیت واردات قراضه، میانگین عیار مس محتوی قراضه‌های وارداتی سالانه حدود ۱۱ درصد افزایش یافت و در سال ۲۰۲۱ به حدود ۹۴ درصد رسید. با افزایش مس محتوی قراضه‌ها از سال ۲۰۱۷ حجم واردات قراضه چین با سرعت بیشتری کاهش پیدا کرد.

گفتنی است که صادرات قراضه مس چین بسیار کمتر از واردات آن بوده است و تقریبا تمام حجم قراضه عرضه شده در چین در همین کشور مصرف می‌شود. حجم صادرات قراضه چین در سال ۲۰۲۱ تنها ۱۳۳ تن اعلام شد که نسبت به حجم واردات بسیار ناچیز است.

دلیل اصلی حجم واردات بسیار زیاد چین نسبت به حجم صادرات آن، بازار مصرف بزرگ این کشور است. میانگین مقدار مصرف قراضه چین به‌طور مستقیم از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱ حدود ۳۳۰ هزار و ۹۱۰ تن در هر سال و میانگین مصرف غیر مستقیم حدود ۲ میلیون و ۱۰۳ هزار تن در هر سال بوده است. مقدار کل مصرف قراضه در سال ۲۰۲۱ در مقایسه با سال ۲۰۱۲ حدود ۱۵.۴ درصد افزایش داشته است.

عوامل موثر بر تغییرات عرضه داخلی

میانگین عرضه داخلی قراضه بین سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱ در چین تقریبا ۷۴۸ هزار و ۲۲۰ تن در هر سال محاسبه شده است. در نمودار ۲ عرضه داخلی قراضه با نرخ خوراک بازیافت و نسبت عرضه داخلی به مصرف قراضه رسم شده‌ است. حجم عرضه داخلی قراضه تا سال ۲۰۱۷ روندی صعودی داشته است و پس‌از آن سالانه ۸۶ هزار و ۳۰ تن کاهش پیدا کرده است. به‌طور کلی، نسبت عرضه داخلی قراضه به مصرف از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱ روند رو به رشدی را طی کرده‌ است. در حالی که نرخ خوراک بازیافت در این دوره روند نسبتا کاهشی داشته‌ است. مقایسه این دو نسبت نشان می‌دهد که حجم مصرف قراضه مسی در این دوره روند کاهشی داشته‌ است. تغییرات شدید نرخ خوراک بازیافت و نسبت عرضه داخلی به مصرف قراضه در سال ۲۰۲۰ نیز تحت تاثیر کاهش قابل توجه مصرف قراضه در این سال است.

نسبت عرضه داخلی قراضه مسی در چین به کل مصرف آن روند صعودی دارد. در سال ۲۰۲۱ حدود ۲۶.۴ درصد از مصرف کل قراضه چین با عرضه داخلی تامین شده‌ است که این مقدار نسبت به سال ۲۰۱۲ تقریبا ۹.۴ درصد افزایش داشته است. عرضه داخلی قراضه طی این ۱۰ سال به‌طور میانگین سالانه ۳۲.۶ درصد افزایش داشته است.

با توجه به افزایش قیمت مس در سال ۲۰۲۱ تجارت قراضه در چین به‌عنوان بزرگترین مصرف‌کننده قراضه در جهان، اهمیت بیشتری نسبت به قبل پیدا کرده‌ است. واردات قراضه به چین تحت تاثیر کووید-۱۹ و قانون محدودیت واردات قراضه چین رو به کاهش است. از سوی دیگر، تمایل چین به بازیافت قراضه‌های داخلی در این سال‌ها افزایش داشته‌ است. تغییرات قیمت مس، مقدار واردات قراضه و محدودیت‌های ناشی از کووید-۱۹، مهم‌ترین عواملی هستند که می‌توانند بر عرضه داخلی قراضه در چین تاثیر بگذارند.

باتوجه به رشد جمعیت در جهان، پیش‌بینی می‌شود تعداد کالاهای مورد استفاده حاوی محصولات مسی افزایش یابد. با افزایش کالاهای مورد استفاده، تعداد کالاهای حاوی محصولات مسی که عمر مفید آنها به پایان رسیده و به قراضه تبدیل می‌شوند نیز افزایش خواهد یافت. بنابراین می‌توان گفت افزایش مقدار قراضه محصولات مسی بر اثر رشد جمعیت، موجب افزایش عرضه قراضه مس در سال‌های آتی خواهد شد.

کشور چین بزرگ‌ترین واردکننده و مصرف‌کننده قراضه مس در جهان است. حجم واردات قراضه به چین در سال ۲۰۲۱ حدود یک میلیون و ۶۹۰ هزار تن بود که به تنهایی ۲۸.۹ درصد از واردات قراضه جهان را به خود اختصاص داده‌ است. کشورهای مالزی، آمریکا، ژاپن و تایلند بزرگ‌ترین صادرکنندگان قراضه به چین طی سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱ بوده‌اند.

نسبت عرضه داخلی قراضه مسی در چین به کل مصرف آن روند صعودی دارد. در سال ۲۰۲۱ حدود ۲۶.۴ درصد از مصرف کل قراضه چین با عرضه داخلی تامین شده‌ است که این مقدار نسبت به سال ۲۰۱۲ تقریبا ۹.۴ درصد افزایش داشته است. عرضه داخلی قراضه طی این ۱۰ سال به‌طور میانگین سالانه ۳۲.۶ درصد افزایش داشته است.