تولید آلومینیوم پرایمری در شرکت آلبا از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ روند صعودی داشت. در سال ۲۰۲۱ میزان تولید آلومینیوم در این شرکت حدود ۰.۸ درصد رشد داشت و به یک میلیون و ۵۶۰ هزار تن رسید. در سال ۲۰۲۱ بدون افزایش ظرفیت و با استفاده از فناوری جدید میزان تولید را افزایش داد.
با به کارگیری تکنولوژیهای جدید، نرخ انتشار GHG برای هر تن آلومینیوم کاهش پیدا کرد. میزان حاشیه EBITDA شرکت آلبا در سال ۲۰۲۱ حدود ۳۸.۸ درصد بود که رشد قابل توجهی نسبت به سال گذشته داشت. درآمد این شرکت در سال ۲۰۲۱ حدود ۴ میلیون و ۲۲۰ هزار دلار بود. با کاهش هزینههای تولید، استفاده از تکنولوژی (EGA) DX + Ultra برای تولید آلومینیوم و تکنولوژی توربین گاز GE’s 9HA در تولید انرژی، درآمد این شرکت افزایش پیدا کرد. افزایش قیمت آلومینیوم در سال ۲۰۲۱ نیز به افزایش درآمد شرکت آلبا کمک کرد.
آلومینیوم بحرین، Alba اولین کارخانه ذوب آلومینیوم در خاورمیانه است که فعالیت تجاری خود را در سال ۱۹۷۱ آغاز کرد. موفقیت اولیه این شرکت، زمینه را برای رونق صنعت پاییندست آلومینیوم ایجاد کرد. آلبا رسما در سال ۱۹۶۸ تاسیس شد و در سال ۱۹۷۱ با ظرفیت سالانه ۱۲۰ هزار تن در سال شروع به فعالیت کرد. پساز کارهای نوسازی و توسعه، ظرفیت کارخانه ذوب به ۴۵۰ هزار تن در سال ۱۹۹۲ افزایش یافت. در سال ۲۰۰۵، آلبا یک خط کاهش جدید، خط ۵ را راه اندازی کرد که ظرفیت شرکت را به بیشاز ۸۶۰ هزار تن آلومینیوم در آن زمان افزایش داد. در سال ۲۰۲۰، با افتتاح خط ۶ ، ظرفیت تولید آلبا به حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن رسید.
حدود ۶۹.۳۸ درصد سهام این شرکت متعلق به شرکت هولدینگ بحرین ممتلکات است و ۲۰.۶۲ درصد سهام آن به شرکت سرمایهگذاری صنعتی SABIC اختصاص دارد. ۱۰ درصد دیر سهام این شرکت عمومی است. شرکت آلبا قصد دارد انتشارات گازهای گلخانهای خود را تا سال ۲۰۳۵ حدود ۳۰ درصد کاهش دهد و در سال ۲۰۶۰ انتشارات خود را به صفر برساند. در سال ۲۰۲۱، آلبا به اهداف خود که انتشار گاز CO2 به ازای هر تن آلومینیوم کمتر از ۸ تن بود دست یافت. نسبت شدت انتشار GHG در سال ۲۰۲۱ حدود ۷.۹ بود.
روند نزولی نرخ انتشار GHG
نمودار ۱ نرخ انتشار گاز گلخانهای در پروسه تولید یک تن آلومینیوم شرکت. آلبا از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ را نشان میدهد. بهطور کلی روند نرخ انتشار گازهای گلخانهای برای تولید آلومینیوم از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ نزولی بوده است. نرخ رشد مرکب سالانه انتشارات کربنی این شرکت در دوره مورد بررسی حدود منفی ۳.۶ درصد بود. نسبت انتشار گاز گلخانهای به میزان تولید آلومینیوم شرکت آلبا در سال ۲۰۲۰ حدود ۷.۹۶۲ بود و در سال ۲۰۲۱ با کاهش ۰.۵ درصدی به حدود ۷.۹۲۱ رسید. یکی از دلایل بهبود این نرخ، استفاده از نیروگاه ۵ با راندمان بالاتر و توقف نیروگاههای قدیمی با راندمان پایینتر ۱ و ۲ در سال ۲۰۲۱ بود. میزان انتشار گاز گلخانهای بهصورت مستقیم حدود ۹ میلیون و ۱۰ هزار تن کربن معادل در سال ۲۰۲۱ بود که این رقم سهمی معادل ۷۳.۴ درصد از کل انتشاراتGHG این شرکت داشت. میزان انتشار GHG بهصورت غیرمستقیم نیز حدود ۱۳ هزار و ۷۰۰ تن کربن معادل بود.
روند تولید آلومینیوم در شرکت آلبا بحرین از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ صعودی بود و نرخ رشد مرکب سالانه تولید آلومینیوم حدود ۱۲.۳ درصد ثبت شد. میزان تولید آلومینیوم در سال ۲۰۲۰ حدود یک میلیون و ۵۵۰ هزار تن بود که با رشد ۰.۸ درصدی در سال ۲۰۲۱ به یک میلیون و ۵۶۰ هزار تن رسید. در سال ۲۰۱۹ میزان تولید آلومینیوم حدود یک میلیون و ۳۷۰ هزار تن بود که در مقایسه با سال ۲۰۱۸ حدود ۳۵.۰ درصد رشد داشت. با اضافه شدن خط تولید ۶ به کارخانه آلبا در سال ۲۰۱۹، ظرفیت تولید آلومینیوم ۵۴۰ هزار تن افزایش پیدا کرد که این اتفاق جهش بزرگی در تولید آلومینیوم این شرکت بود. اجرای فناوری اختصاصی جهانی آلومینیوم (EGA) DX + Ultra امارات متحده عربی در خط ۶، این خط را قادر ساخته است تا میزان تولید را بدون افزایش ظرفیت افزایش دهد. در ذوب آلومینیوم، افزایش آمپراژ باعث افزایش تولید و کاهش هزینه ساخت هر تن سلول های احیای جدید و بهبود بهرهوری سلولهای موجود میشود.
رشد ۴۹ درصدی درآمد در سال ۲۰۲۱
نمودار ۲ میزان درآمد و حاشیه EBITDA شرکت آلبا، از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ را نشان میدهد. بهطور کلی روند درآمد شرکت آلبا از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ صعودی بود. میزان درآمد این شرکت در سال ۲۰۲۰ حدود ۲ میلیارد و ۸۳۰ میلیون دلار بود و با رشد ۴۹.۲ درصدی در سال ۲۰۲۲ درآمد این شرکت به حدود ۴ میلیارد و ۲۲۰ میلیون رسید. یکیاز دلایل افزایش درآمد این شرکت در سال ۲۰۲۱ افزایش قیمت آلومینیوم در بورس لندن و رشد پریمیوم بود. قیمت آلومینیوم در بورس لندن در سال ۲۰۲۱ حدود ۲.۴۷۵ دلار بر تن بود که در مقایسه با سال گذشته حدود ۴۵.۵ درصد رشد داشت.
بهطور کلی روند حاشیه EBITDA شرکت آلبا از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ نزولی و پساز آن تا سال ۲۰۲۱ صعودی بود. در سالها ابتدایی از دوره مورد بررسی، EBITDA روند نزولی داشت که این امر باعث کاهش حاشیه EBITDA شد. یکیاز دلایل افت EBITDA افزایش هزینههای مربوط به تولید به ویژه در بخش تامین مواد اولیه بود. در سال ۲۰۲۰ حاشیه EBITDA حدود ۱۶.۱ درصد بود در سال ۲۰۲۱ به حدود ۳۸.۸ درصد رسید. با افزایش قیمت آلومینیوم در بورس لندن، میزان فروش و در نهایت میزان EBITDA افزایش پیدا کرد. استفاده از تکنولوژی توربین گاز GE’s 9HA در یکی از نیروگاههای شرکت آلبا آن را به کارآمدترین نیروگاه سیکل ترکیبی در خلیج فارس تبدیل کرده است. با کاهش هزینههای تولید حاشیه EBITDA این شرکت افزایش یافت.
از جمله برنامههای شرکت آلبا برای سالهای آتی، ادامه روند صعودی تولید آلومینیوم است. برای این منظور، این شرکت سعی دارد نیروگاه خط ۵ و مزرعه سلول خورشیدی خود را توسعه دهد. همچنین برنامه خط ۷ تولید آلومینیوم در دست مطالعه و امکانسنجی است.