چین از بزرگترین تولیدکنندگان سرب و همچنین بزرگترین مصرفکننده آن بهویژه در بخش خودروسازی در جهان است. تولیدکنندگان بزرگ چین دو گروه معدنی به نام Zijin و Silver corp metals هستند. کشورهای استرالیا، ایالات متحده و پرو نیز از بزرگترین تولیدکنندگان سرب در جهان به شمار میروند.
تولید سرب چین در سال ۲۰۲۳ تا ماه آگوست روندی کاهشی را تجربه کرده است که از دلایل کاهش تولید میتوان به عملیات تعمیرات و نگهداری و کمبود مواد خام اشاره کرد. تنها ماه مارس، افزایش حدود ۱۷ درصدی نبست به مدت مشابه در سال ۲۰۲۲ داشته که از دلایل آن، افزایش ظرفیت جدید در Henan و از سرگیری تولید شرکتهای متوسط و بزرگ در Henan، Yunnan و Hunan است.
سال ۲۰۲۲ تولید معدنی سرب در چین با افزایشی نسبی به ۲ میلیون تن رسیده است. این کشور حدود ۴۳ درصد از تولید جهانی سرب را به خود اختصاص داده است. سایر بزرگترین تولیدکنندگان سرب، استرالیا، ایالات متحده و پرو هستند. شایان ذکر است که ۴ تولیدکننده نام برده شده حدود دو سوم تولید جهانی را به خود اختصاص دادند.
تولیدکنندگان پیشرو سرب در چین گروه معدنی Zijin و Silver corp metals هستند. عمدتا سرب برای ساخت باتریهای اسید سرب و برای تامین انرژی وسایل نقلیه استفاده میشود اما این باتریها در ذخیرهسازی انرژی در مقیاس کوچک یا حتی سیستمهای برق در مقیاس بزرگ نیز استفاده میشود. تقاضای زیاد سرب توسط بخش خودروسازی چین، از کاهش قابل توجه در تقاضا و قیمت جهانی سرب جلوگیری میکند. اگرچه در دراز مدت محدودیتهای زیستمحیطی، رشد تولید معادن و ذوب سرب را متوقف میکند.
کاهش تولید فصلی سرب
روند تولید سرب چین تا آخر ماه آگوست در سال ۲۰۲۳ و میزان تغییر آن نسبت به سال ۲۰۲۲ در نمودار ۱ قابل مشاهده است.
مطابق با نمودار ۱ و با بررسی دادههای تولید سرب چین از ماه ژانویه تا ماه آگوست در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ میتوان دریافت که روند تولید سرب در چین تا دومین ماه فصل سوم سال کاهشی بوده است. افزایش تولید ۱۸ درصدی در فصل اول سال ۲۰۲۳ نسبت به سال ۲۰۲۲ اتفاق افتاده است. فصل دوم و دو ماه ابتدایی فصل سوم سال ۲۰۲۲ تغییر چندانی در مقایسه با فصل اول نداشته است.
تولید ماه فوریه و ژانویه ۲۰۲۳ نسبت به سال ۲۰۲۲ افزایش داشته است. تولید ماه مارس سال ۲۰۲۳ نسبت به سال ۲۰۲۲ با افزایشی حدود ۱۷ درصد مواجه شده است. در این ماه تولید بیشتر کارخانههای ذوب اولیه بهدلیل روزهای کاری بیشتر افزایش داشته و تنها تعداد کمی از شرکتها در استان Hunan ، Henan و Yunnan تولید را بهدلیل دوره تعمیر و نگهداری یا کمبود مواد خام کاهش دادند. در عین حال افزایش ظرفیت جدید در Henan و از سرگیری تولید شرکتهای متوسط و بزرگ در Henan ، Yunnan و Hunan منجر به افزایش قابل توجه تولید شده است.
شایان ذکر است که تولید داخلی سرب تصفیه شده ثانویه در ماه مارس در مقایسه با فوریه بهطور قابل توجهی افزایش یافته زیرا تولید کارخانه های ذوب سرب تصفیه شده در فوریه تحت تاثیر تعطیلات سال نو چینی، تعمیر و نگهداری و روزهای کاری کمتر بود. گفتنی است که اکثر کارخانههای ذوب در ماه مارس تولید عادی خود را حفظ کردند؛ در نتیجه تولید ماهانه افزایش یافته است.
در ماه آوریل سال ۲۰۲۳ افزایش تولید نسبت به آوریل سال ۲۰۲۲ وجود داشته است؛ اما با توجه به این که کارخانههای ذوب سرب اولیه بیشتری در این ماه تعمیر و نگهداری انجام دادهاند، بنابراین تولید سرب، افزایش چندانی نداشته است. علاوه بر این، حتی با شروع تولید برخی از شرکتها در Hunan و Henan ، بهدلیل تداوم عملیات تعمیر و نگهداری شرکتهای بزرگ در Henan و Yunnan موجب کاهش رشد تولید در آوریل شده است و تنها ۵ درصد افزایش اتفاق افتاده است.
عملیات تعمیرات و نگهداری بهویژه در شرکتهای بزرگ منجر به کاهش تولید در ماه ژوئن نسبت به سال گذشته شده است. از طرفی کاهش عرضه کنسانتره سرب، بهخصوص کنسانتره سرب با عیار بالا و ایجاد رقابت شدید برای خرید کنسانتره در بازار شده است و شرکت های ذوب سرب در مناطقی مانند Hunan و Yunnan مجبور به کاهش سطح تولید شدند. در نتیجه، تولید برای سه ماه متوالی (ژوئن، جولای و آگوست) با افت مواجه شده است. اگرچه در ماه جولای اکثر شرکتهای ذوب سرب تا حدودی تعمیر و نگهداری خود را تکمیل کردند و بهتدریج تولید خود را از سر گرفتند، با این حال افزایشی نسبت به ماه قبل وجود نداشته که از دلایل آن میتوان به کمبود مواد خام اشاره کرد.
افزایش تولید تجمعی سرب
وضعیت تولید تجمعی روی چین تا ماه آگوست در سال ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ در نمودار ۲ قابل مشاهده است.
با نگاهی به نمودار ۲ و نمودار ۱ میتوان دریافت که اگرچه تولید سرب چین در ماههای مختلف دو سال متوالی ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ متفاوت بوده، میزان تولید تجمعی تا ماههای مورد بررسی نسبت به سال ۲۰۲۲ افزایش داشته است؛ در عین حال از ماه فوریه تا ماه آگوست کاهشی قابل توجه در نرخ رشد تولید قابل مشاهده است که از دلایل این کاهش میتوان به تعطیلی کارخانجات ذوب سرب اولیه و ثانویه بهدلیل تعمیرات و نگهداری اشاره کرد که به تدریج موجب کاهش تولید ماهانه شده است.
مجموع تولید تا ماه آگوست از میزان ۴ میلیون و ۸۹۰ هزار تن در سال ۲۰۲۲ به میزان ۵ میلیون تن در سال ۲۰۲۳ رسیده است. اگرچه در ۳ ماه آخر تولید ماهانه دچار کاهش شده است؛ اما در مجموع نسبت به سال گذشته کاهشی وجود ندارد و این امر گویای این است که عملیات تعمیر و نگهداری یا کمبود ماده خام در تولید تجمعی تاثیر بسزایی نداشته و حتی افزایشی جزیی در تولید تجمعی وجود داشته است.