طبق آمار منتشر شده، حجم صادرات کریولیت در سال ۲۰۲۳، ۸۹.۴ هزار تن اعلام شدهاست. روند نزولی حجم تجارت کریولیت دنیا و همچنین افزایش صادرات کشورهای کانادا چین و هلند به کشورهای برتر وارداتی، آمریکا، برزیل و مالزی منجر به افزایش سهم این کشورها در بازار تجارت جهانی کریولیت طی سالهای اخیر شدهاست.
تجارت بین کشورهای برتر صادرکننده و واردکننده کریولیت، بخش مهمی از تجارت جهانی این ماده را تشکیل میدهد. بیشترین میزان سهم کشورهای برتر صادرکننده و واردکننده دنیا در سال ۲۰۲۱ به میزان ۲۸.۸ درصد از بازار تجارت جهانی است. تجارت بین ایالات متحده آمریکا و کانادا در بازار تجارت جهانی کریولیت بیشترین تاثیرگذاری را داشتند. در حالی که کشورهای صادرکننده برتر دیگر همانند چین و هلند در رقابتی نزدیک به یکدیگر سهمی برابر از بازار تجارت جهانی را با صادرات به کشورهای مالزی و برزیل در اختیار خود دارند.
کریولیت با نام شیمیایی سدیم هگزافلوئورید، یکی از مواد مهم مصرفی در صنعت تولید آلومینیوم هر کشور است. کریولیت یکی از کانیهای کمیاب معدنی است که بهصورت مصنوعی نیز تولید میشود. کریولیت سنتزی، پودری کریستالی و سفید رنگ است که از هیدروفلوریک اسید، سدیم کربنات و آلومینیوم بدست میآید. کریولیت به علت کاهش دمای ذوب آلومینا، به یکی از پرکاربردترین و مهمترین خوراکهای ورودی صنعت تولید آلومینیوم کشورها تبدیل شدهاست.
کانادا، هلند و چین از بزرگترین صادرکنندههای کرولیت سنتزی در دنیا هستند که حدود ۱۵.۳ درصد از تجارت جهانی را در سال ۲۰۲۳ در اختیار دارند. ایالات متحده آمریکا، مالزی و برزیل از بزرگترین کشورهای واردکننده و مصرفکننده کریولیت سنتزی در دنیا هستند. مطابق نمودار ۱، مهمترین کشورهای صادرکننده و واردکننده کریولیت در سال ۲۰۲۳ را نشان میدهد که بیانگر سهم تجارت هر یک از کشورهای برتر دنیا در بازار تجارت جهانی کریولیت سنتزی است.
میان کشورهای برتر صادرکننده، کانادا حدود ۱۰.۰ درصد، چین ۳.۵ درصد و هلند ۱.۸ درصد از بازار تجارت جهانی کریولیت را در اختیار خود دارند. چین بیشترین میزان صادرات خود را در سال ۲۰۲۳ به مالزی به میزان ۲.۷۶ هزار تن اختصاص دادهاست و سهم بسیار ناچیزی از بازار تجارت جهانی در اختیار دارد. هلند نیز با بیشترین صادرات کریولیت سنتزی به برزیل به میزان ۱.۱۹ هزار تن توانسته رقابت نزدیک با چین ایجاد کند و با این وجود کانادا بدون رقیب در بازار تجارت کریولیت دنیا یکهتازی میکند. بیشترین میزان صادرات توسط کشور کانادا در سال ۲۰۲۳ صورت گرفتهاست که معادل ۱۰.۰ درصد از کل تجارت جهانی بودهاست. در این بین، کشورهای برتر واردکننده دنیا شامل ایالات متحده آمریکا، برزیل و مالزی دارای مجموع سهم ۱۷.۵ درصد از بازار تجارت جهانی را در اختیار خود دارند که در این بین ایالات متحده آمریکا با میزان ۹.۳ درصد از تجارت کل در صدر واردکنندهها قرار گرفتهاست. تجارت کریولیت در جهان در سال ۲۰۲۳ حدود ۸۹.۴ هزار تن در دنیا بودهاست که مجموعا ۱۲.۳ هزار تن آن، تجارت بین سه کشور برتر صادراتی و سه کشور برتر وارداتی بودهاست که نشانگر روابط تاثیرگذار تجارت بین کشورهای برتر در کل جهان است.
بیشترین تاثیرگذاری در سهم تجارت کشورهای برتر توسط آمریکا و کانادا
طبق نمودار ۲، تجارت جهانی کریولیت و سهم تجارت بین کشورهای برتر صادراتی و وارداتی در ده سال اخیر بررسی شدهاست. با توجه به روند نزولی تجارت کریولیت در بازار تجارت جهانی میتوان یکی از دلایل آن را بهینهسازی مصرف کریولیت سنتری مورد استفاده صنعت در ۱۰ سال اخیر، برداشت کرد. لیکن سهم تجارت کشورهای برتر، روندی صعودی داشته است. بر این اساس میتوان دریافت که میزان تجارت بین این کشورها دارای اهمیت است. قابل ذکر است که یکی از دلایل افزایش سهم تجارت بین کشورهای برتر را میتوان افزایش میزان تجارت بین آنها و همچنین کاهش تجارت جهانی در سالهای ۲۰۱۷ الی ۲۰۲۱ دانست. در سالهای ۲۰۱۷ الی ۲۰۲۱ سهم تجارت کشورهای برتر رشدی حدود ۲۶.۰ واحد درصد داشتهاست. اما از سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ برخلاف سالهای ذکر شده، سهم تجارت کریولیت سنتزی بین این کشورها، دچار افت ۱۴.۹ واحد درصدی شد و در سال ۲۰۲۳ میزان این سهم به ۱۳.۸ درصد رسید. کانادا، چین و هلند در صادرات کریولیت به ترتیب ۱۰.۰ درصد، ۳.۵ درصد و ۱.۸ درصد از تجارت کل جهان را در سال ۲۰۲۳ در اختیار خود گرفتهاست که حجم صادرات کریولیت کشور کانادا چین و هلند به کشورهای وادراتی برتر به ترتیب ۸.۳۱ هزار تن، ۲.۸۷ هزار تن و ۱.۱۹ هزار تن در سال ۲۰۲۳ اعلام شدهاست. در حالی که بیشترین تاثیرگذاری در سهم تجارت جهانی کشورهای برتر، تجارت میان دو کشور ایالات متحده آمریکا و کانادا است.
ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۲۳، بین کشورهای وارداتی، با سهم ۹.۳ درصد در بالاترین میزان واردات قرار دارد. برزیل با ۴.۲ درصد و مالزی با ۳.۹ درصد بعد از ایالات متحده آمریکا قرار دارد. در بازار وارداتی ایالات متحده آمریکا، کشور کانادا با ۶.۵۱ هزار تن در صدر تجارت کریولیت سنتزی به این کشور در سال ۲۰۲۳ قرار دارد. در حالی که برزیل با واردات ۳ هزار تن و مالزی با ۲.۶۷ هزار تن از سه کشور صادراتی چین، هلند و کانادا توانستند به ۴.۲ درصد و ۳.۹ از بازار تجارت جهانی در سال ۲۰۲۳ برسند و تاثیر ناچیزی در بازار تجارت جهانی به نسبت کانادا و ایالات متحده آمریکا بگذارند. روند واردات ایالات متحده آمریکا و همچنین صادرات کریولیت از کانادا به این کشور تاثیر عمیقی در سهم تجات جهانی بین کشورهای وارداتی و صادراتی برتر جهان دارد. این تاثیر در سال ۲۰۱۷ مشهود است. در بین ده سال اخیر، سال ۲۰۱۷ با میزان ۲.۸ درصد از بازار تجارت جهانی، در کمترین سهم از بازار کل کریولیت قرار دارد.
تاثیر تقاضای صنعت آلومینیوم آمریکا بر سهم کشورهای برتر در بازار تجارت جهانی
از علل عمده کاهش یا افزایش تقاضای کریولیت در ایالات متحده آمریکا را میتوان صنعت آلومینیوم این کشور اعلام کرد. میانگین تولید آلومینیوم در سه سال اخیر این کشور مقدار ۸۳۳ هزار تن برآورد شدهاست. با افزایش مجدد تولید آلومینیوم در سال ۲۰۲۱ به مقدار ۸۸۹ هزار تن در ایالات متحده آمریکا، حجم واردات کریولیت نیز افزایش یافت و این تشابه در روندها، اثر مستقیم صنعت آلومینیوم بر تقاضای کریولیت را مشخص میکند. با توجه به آمار، میزان تولید آلومینیوم در سال ۲۰۲۳ در ایالات متحده آمریکا ۷۵۰ هزار تن گزارش شدهاست و روندی نزولی در سالهای ۲۰۲۱ الی ۲۰۲۳داشتهاست. کاهش تناژ تولید آلومینیوم در این زمان میزان ۱۶.۱ درصد برآورد شد که در واردات کریولیت نیز کاهش ۷۰.۸ درصدی از سال ۲۰۲۱ الی ۲۰۲۳ مشاهدهشدهاست.
طبق اطلاعات گمرکی ایالات متحده آمریکا، بیشترین میزان کریولیت وارداتی این کشور در سال ۲۰۲۳ از کشور کانادا به میزان ۶.۵۱ هزار تن اعلام شدهاست که تنها ۹۵ تن از نیاز خود را از چین تامین کردهاست. میتوان برداشت کرد که صنعت آلومینیوم آمریکا بروی واردات کریولیت این کشور تاثیرگذار بودهاست.
در میان روابط بین کشورهای برتر صادرکننده و واردکننده کریولیت سنتزی، تجارت بین دو کشور ایالات متحده آمریکا و کانادا بیشترین تاثیر در سهم این کشورها در تجارت جهانی کریولیت را دارد. با کاهش تناژ تولیدی آلومینیوم این کشور واردات کریولیت کمتر میشود. این کاهش منجر به کاهش روابط تجاری بین کانادا و ایالات متحده و همچنین کاهش سهم تجارت بین کشورهای برتر دنیا در بازار تجارت جهانی شدهاست.