طی دوره مورد نظر، کشور چین بهطور متوسط سالانه حدود ۵ میلیون تن شمش سرب تصفیه شده تولید کردهاست. روند تولید شمش سرب در این کشور افزایشی بود و طبق برآوردهای انجام شده نرخ رشد مرکب سالانه تولید آن برابر با حدود ۶.۴ درصد بودهاست.
بیشترین کاربرد شمش سرب در جهان برای ساخت و تولید باتریهای سرب- اسید است که در بازار وسایل نقلیه، خصوصا خودرو مورد استفاده قرار میگیرد. بهطور متوسط چیزی حدود ۸۰ درصد از شمش سرب مصرف شده در کشور چین، جهت تولید باتریهای سرب-اسید مورد استفاده قرار گرفتهاست.
سرب یک عنصر فلزی معدنی است که کاربردهای گستردهای در صنعت دارد و بازیافت و تصفیه این فلز از اهمیت ویژهای برخوردار است. خوارک ورودی جهت تولید شمش سرب تصفیه شده از دو طریق معادن سرب و یا بازیافت قراضهها و باتریهای فرسوده سرب- اسید تامین میشود. باتریهای فرسوده سرب- اسید، امروزه یکی از منابع مهم تامین ماده اولیه برای تولید شمش سرب به شمار میرود، این امر از لحاظ اقتصادی نیز با صرفه است.
به غیر از ساخت باتریهای سرب- اسید، شمش سرب کاربردهای دیگری نیز دارد؛ سرب با سایر عناصر فلزی ترکیب میشود تا آلیاژهایی با کاربردهای ویژه در صنعت تشکیل دهد. قلع، آرسنیک، مس، کادمیوم، سدیم، بیسموت و آنتیموان نمونههایی از این آلیاژها هستند. سرب آلیاژ شده با قلع، با یا بدون آنتیموان، برای ساخت لحیم های نرم استفاده میشود. کاربرد اصلی شمشهای آلیاژی سرب در تولید قطعات باتری برای تولید باتریهای سرب اسیدی است. باتری های سرب اسیدی یک نوع باتری قابل شارژ هستند که بهطور گسترده استفاده می شود و به دلیل مقرون به صرفه بودن شناخته شده است.سرب به دلیل خواص فیزیکی شیمیایی ویژهای که دارد علاوه بر تولید باتریهای سرب اسید، کاربردهای مختلفی دیگری ازجمله روکش کابل، لوله کشی، ساخت مهمات و تولید وزنههای سرب نیز دارد.
تولید و مصرف شمش سرب تصفیه شده چین
بر اساس آمار منتشر شده توسط اداره آمار ملی چین، روند تولید شمش سرب تصفیه شده چین از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۲ افزایشی بود. همانطور که در نمودار یک مشاهده میشود، حجم تولید شمش سرب تصفیه شده کشور چین در سال ۲۰۱۳ برابر با حدود ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تن بود که در سال ۲۰۲۲ این مقدار به حدود ۷ میلیون ۸۰۰ هزار تن سرب افزایش پیداکرد. بر اساس بررسیهای آتورپات، در دوره مورد بررسی، بیشترین حجم تولید شمش سرب کشور چین طی سال ۲۰۲۲ بوده و کمترین میزان تولید آن نیز در سال ۲۰۱۵ رقم خورد که برابر با حدود ۳ میلیون و ۹۰۰ هزار تن برآورد شدهاست.
طی دوره مورد بررسی روند مصرف شمش سرب چین افزایشی بود و بهطور متوسط برابر با ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تن برآورد شد. طبق برآوردهای انجام شده در آتورپات، کمترین میزان مصرف شمش سرب تصفیه شده چین در سال ۲۰۱۵ اتفاق افتاد و برابر با حدود ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تن برآورد شد. مصرف شمش سرب چین در سال ۲۰۲۱ حدود ۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تن بود که بیشترین مقدار در دوره مورد بررسی را به خود اختصاص داد. مصرف شمش سرب تصفیه شده چین در سال ۲۰۲۲ حدود ۴ درصد نسبت به سال قبل از آن کاهش یافت و به ۷ میلیون و ۴۰۰ هزار تن رسید. کشور چین در تولید باتریهای سرب اسید پیشرو بوده و سرمایهگذاریهای گستردهای در این زمینه انجام دادهاست و سهم قابل توجهی از مصرف شمش سرب تصفیه شده چین جهت تولید این نوع باتریها مورد استفاده قرار میگیرد. طبق برآوردهای انجام شده در آتورپات، سهم تولید باتریهای سرب اسید از کل مصرف شمش سرب تصفیه شده چین، چیزی حدود ۸۰ درصد است.
تجارت شمش سرب تصفیه شده چین
حجم تجارت جهانی شمش سرب در سال ۲۰۲۲ چیزی حدود ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار تن برآورد شد که نسبت به سال قبل از آن ۷ درصد کاهش داشت. در سال ۲۰۲۲ کشورهای کره جنوبی، استرالیا و هند بیشترین سهم را در صادرات شمش سرب جهان داشتند. کره جنوبی با صادرات حدود ۳۰۰ هزار تن شمش سرب در سال ۲۰۲۲ توانست سهم ۱۱ درصدی در این بازار داشتهباشد. کشور چین در سال ۲۰۲۲ با صادرات حدود ۱۰۰ هزار تن شمش سرب تصفیه شده، سهم ۴ درصدی از تجارت این محصول داشت.
طی سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۲، روند واردات و صادرات شمش سرب چبن نوسانی بود. بررسیها نشان داد که حجم صادرات شمش سرب چین طی این دوره بهطور متوسط چیزی حدود ۴۰ هزار تن در سال بودهاست؛ همانطور که در نمودار ۲ مشاهده میشود، حجم صادرات شمش سرب چین در سال ۲۰۲۱ نوسان شدیدی داشت و نسبت به سال قبل از آن حدود ۱۹ برابر رشد پیداکرد. در سال ۲۰۲۲ چین بیشترین صادرات شمش سرب طی دوره مورد بررسی را به ثبت رساند؛ حجم صادرات در این سال حدود ۱۰۰ هزار تن بود که نسبت به سال قبل از آن ۲۲ درصد رشد را تجربه کرد.
از مهمترین مقاصد صادراتی شمش سرب چین در این دوره میتوان به کشورهای تایوان، ویتنام و کرهجنوبی اشاره نمود؛ در این بین سهم کشور کرهجنوبی بهعنوان مهمترین مقصد صادراتی شمش سرب چین در سال ۲۰۲۲ حدود ۲۰ درصد برآورد شد.
همانطور که گفته شد روند واردات شمش سرب چین مانند صادرات آن در این دوره نوسانی بوده و بهطور متوسط برابر با سالانه ۷۰ هزار تن برآورد شد. طی این دوره متوسط واردات شمش سرب چین نسبت به صادرات آن بیشتر بودهاست که این امر تقاضای بالای شمش سرب در چین را نشان میهد. بیشترین حجم واردات شمش سرب کشور چین در سال ۲۰۱۸ انجام شد که برابر با حدود ۲۰۰ هزار تن گزارش شد. از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۲ روند واردات شمش سرب چین کاهشی شد. حجم واردات شمش سرب چین در سال ۲۰۲۲ به حدود ۴۰ هزار تن رسید که نسبت به سال قبل ازآن حدود ۲۰ درصد کاهش داشت. کشور ویتنام در این دوره از مهمترین تامینکنندگان شمش سرب تصفیه شده چین بود که در سال ۲۰۲۲ با صادرات حدود ۹ هزار تن شمش سرب به چین، سهم ۲۲ درصدی در این بازار داشت.
روند تجارت شمش سرب تصفیه شده چین از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۲ نشان میدهد که با افزایش حجم صادرات، واردات کاهش یافته است؛ میتوان گفت علت اصلی روند تجارت شمش سرب چین در سالهای اخیر دوره مورد بررسی افزایش تولید آن در این کشور بودهاست.
بررسیها نشان داد که تجارت، سهم بسیار اندکی از بازار شمش سرب چین دارد و از این نظر، میتوان گفت که عمده شمش سرب مصرف شده در بازار چین، حاصل تولیدات این کشور است؛ مشابه با همین امر نیز، میتوان روند مصرف شمشهای سرب این کشور را مشابه با روند تولیدات آن در نظر گرفت.