از معادن مس تا نسیم خنک، مصرف لوله مسی در تولید سیستم‌های تهویه مطبوع چین

چین، بزرگ‌ترین مصرف‌کننده و تولیدکننده مس تصفیه‌شده، بخش عمده‌ای از بازار جهانی محصولات نیمه‌ساخته مسی مانند لوله‌ها و ورق‌های مسی را نیز در اختیار دارد. در سال‌های اخیر تقاضا برای این محصولات در صنایع مختلف، به‌ویژه در سیستم‌های تهویه هوای مطبوع (HVAC)، به‌دلیل ویژگی‌های هدایت حرارتی و مقاومت در برابر خوردگی مس افزایش یافته است.

از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳، تولید و مصرف لوله‌های مسی در چین تحت تاثیر پاندمی کووید-۱۹ نوساناتی داشت؛ با این حال در پی رابطه مستقیم بین این دو صنعت و علیرغم چالش‌هایی مانند رکود مسکن و اختلالات زنجیره تامین، بازیابی قابل توجهی در سال ۲۰۲۳، به دلیل افزایش تقاضا برای سیستم‌های تهویه هوای مطبوع، به‌ویژه در پروژه‌های ساختمانی بزرگ مشاهده شد.

تولید و مصرف لوله‌های مسی در چین با سرعت چشمگیری در حال گسترش است. کشور چین یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان و همچنین مصرف‌کنندگان لوله‌های مسی درسطح جهانی است. همگام با توسعه سریع صنعت سیستم‌های تهویه هوای مطبوع و پیشرفت سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی در این کشور، استفاده از لوله‌های مسی در مبدل‌های حرارتی به‌طور چشمگیری افزایش یافته است. لوله‌های مسی در سیستم‌های تهویه هوا، نقش اساسی در انتقال گرما و سرما ایفا می‌کنند. این لوله‌ها به‌طور موثر در جابه‌جایی سیالات سرد یا گرم در سیستم‌های تهویه هوای مطبوع، کولرها و سیستم‌های گرمایشی به‌کار می‌روند. ویژگی‌های منحصر به فرد مس، از جمله هدایت حرارتی بالا و مقاومت در برابر خوردگی، باعث می‌شود لوله‌های مسی، به ‌عنوان انتخابی مناسب برای بهینه‌سازی عملکرد و افزایش دوام سیستم‌های تهویه هوای مطبوع شناخته شوند.

رابطه تولید لوله‌های مسی و تهویه هوای مطبوع در چین

تولید و مصرف لوله‌های مسی در چین، در نمودار ۱ ارایه شده است. بر اساس این نمودار تولید و مصرف لوله‌های مسی کشور چین، در سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳ روندی نسبتا ثابت داشته است.

نرخ تولید سالیانه سیستم هوای مطبوع در چین، در نمودار ۲ ارایه شده است. با مقایسه نمودار ۱ و ۲، مشهود است صنعت تهویه هوای مطبوع و مصرف لوله‌های مسی با یکدیگر رابطه مستقیم دارند، زیرا لوله‌های مسی به عنوان اجزای ضروری در سیستم‌های تهویه هوای مطبوع، برای انتقال مبردها و سیالات به کار می‌روند. هرچه تقاضا برای تجهیزات تهویه هوای مطبوع بیشتر شود، نیاز به لوله‌های مسی نیز افزایش می‌یابد؛ این ارتباط باعث می‌شود که رشد و توسعه صنعت تهویه هوای مطبوع به طور مستقیم بر تقاضا برای لوله‌های مسی تاثیر بگذارد. بر اساس گزارش منتشر شده توسط Grand View Research، ارزش بازار سیستم‌های تهویه هوای مطبوع جهانی در سال ۲۰۲۲، تقریبا ۱۱۹.۴ میلیارد دلار برآورد شده است و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۳۰ با نرخ رشد سالانه حدود ۷ درصد، به بیش از ۲۰۰.۷ میلیارد دلار برسد و چین سهم قابل توجهی از این تقاضای جهانی را به خود اختصاص داده است.

در سال ۲۰۱۹، تولید لوله‌های مسی در چین، به ۱.۶ میلیون تن رسید. این سال به عنوان یک سال پایدار در نظر گرفته می‌شود، چرا که اقتصاد جهانی در شرایط نسبتا باثباتی قرار داشته و تقاضا برای محصولات صنعتی، مانند لوله‌های مسی در سطح بالایی بود. در این سال، در پی افزایش تقاضا برای لوله‌های مسی، با توجه به داده‌های تولیدات سالانه سیستم هوای مطبوع کشور چین در نمودار ۲، تولیدات سیستم‌های تهویه هوای مطبوع نیز افزایش یافت و به ۲۱۸.۷ میلیون واحد رسید. این سال، به عنوان یک سال پربازده و موفق برای صنعت تهویه هوای مطبوع شناخته شد؛ رشد تقاضا در بخش‌های مسکونی، تجاری و صنعتی محرک‌های اصلی این موفقیت بودند.

در سال ۲۰۲۰، تولید لوله‌های مسی به ۱.۵ میلیون تن کاهش یافت که حدود ۵ درصد کمتر از سال ۲۰۱۹ بود. این کاهش عمده، ناشی از تاثیرات منفی شیوع کووید-۱۹ بود. این ویروس نخستین بار در دسامبر ۲۰۱۹، در شهر ووهان چین شناسایی شد و قرنطینه برای کنترل شیوع آن، از ۲۳ ژانویه ۲۰۲۰ آغاز شد. پس از این محدودیت‌ها، صنایع چین به سرعت با چالش‌هایی نظیر کاهش تولید و اختلال در زنجیره تامین روبه‌رو شدند؛ این تاثیرات در اواسط فوریه ۲۰۲۰ به وضوح نمایان شده است. این اختلالات و کاهش تقاضا در صنایع مصرف‌کننده لوله‌های مسی، منجر به کاهش در تولید سیستم‌های تهویه هوای مطبوع که به عنوان اصلی‌ترین صنعت مصرف‌کننده لوله‌های مسی شناخته می‌شود، (به میزان ۲۱۰.۴ میلیون واحد) شد. این کاهش، معادل ۴ درصد کاهش نسبت به سال ۲۰۱۹ بوده است.

در سال ۲۰۲۱، تولید لوله‌های مسی مجددا به ۱.۶ میلیون تن افزایش یافت. این افزایش به دلیل بهبود شرایط اقتصادی، پس از شوک اولیه همه‌گیری کووید-۱۹ و بازگشت تدریجی کشور چین به فعالیت‌های اقتصادی و افزایش تقاضا برای سیستم‌های تهویه هوای مطبوع به دلیل تغییرات الگوی زندگی و افزایش دورکاری اتفاق افتاد؛ در همین راستا در سال ۲۰۲۱، تولید سیستم‌های هوای مطبوع، به ۲۲۲ میلیون واحد رسیده است.

در سال ۲۰۲۲، تولید لوله‌های مسی به ۱.۵ میلیون تن کاهش یافت و نرخ بهره‌برداری صنعت لوله‌های مسی، به پایین‌ترین سطح خود در پنج سال اخیر رسید (بدون احتساب سال ۲۰۲۰). از آن رو که ۹۰ درصد از تقاضای لوله‌های مسی در چین برای تولید سیستم‌های تهویه هوای مطبوع استفاده می‌شوند، در سال ۲۰۲۲، با رکود بازار مسکن چین، تقاضا برای لوله‌های مسی دچار کاهش شدید شد. در پی این رکود بازار مسکن، تاخیر در خرید خانه‌های پیش‌فروش، موجب کاهش تقاضا برای سیستم‌های تهویه هوای مطبوع و بالطبع لوله‌های مسی شده است.

سال ۲۰۲۲ برای چین، سالی چالش‌برانگیز بود؛ از یک سو، آغاز موج جدید کرونا و قرنطینه شانگهای در این سال به شدت بر روند تولید محصولات ازجمله تولید لوله‌های مسی تاثیر گذاشت و منجر به تعطیلی کارخانه‌ها، کمبود نیروی کار و مشکلات لجستیکی شد؛ از سوی دیگر، افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو آمریکا و رشد ارزش دلار، رکود اقتصادی جهانی را تشدید کرد. این شرایط، فشار مضاعفی بر صادرات چین وارد ساخت و صنعت لوله مسی نیز از تبعات این رکود جهانی بی‌نصیب نماند، اما پس از کاهش محدودیت‌ها، تقاضای انباشته و تلاش‌های دولت برای احیای اقتصاد موجب بهبود وضعیت شد؛ این تلاش‌ها به‌ویژه در بخش ساخت‌وساز و صنعت املاک بیشتر بوده و در نتیجه بازار شاهد افزایش تقاضا برای لوله‌های مسی بود.

در سال ۲۰۲۳، تولید سیستم‌های تهویه هوای مطبوع به ۲۵۱ میلیون واحد افزایش یافت. همزمان، تولید لوله‌های مسی نیز در سال ۲۰۲۳ به ۱.۷ میلیون تن رسید. این رشد هماهنگ، نشان‌دهنده این است که صنعت تهویه هوای مطبوع به عنوان یکی از عوامل اصلی افزایش تقاضا، برای لوله‌های مسی در چین عمل کرده است.

تاثیر بحران‌ها بر صنعت لوله‌های مسی

با بررسی هر دو نمودار، می‌توان به رابطه مستقیم بین تولید لوله‌های مسی و سیستم‌های تهویه هوای مطبوع در چین پی برد. مشهود است که، افزایش تولید سیستم‌های تهویه هوای مطبوع در چین، از ۲۱۹ میلیون واحد در سال ۲۰۱۹، به ۲۵۱ میلیون واحد در سال ۲۰۲۳، به طور مستقیم، بر تقاضا لوله‌های مسی تاثیر گذاشته است.

در سال ۲۰۲۰، هر دو صنعت با کاهش تولید مواجه شدند؛ این کاهش‌ها ناشی از تاثیرات همه‌گیری کووید-۱۹ بود، که باعث کاهش تقاضا و اختلال در زنجیره تامین شد. در سال ۲۰۲۱، تقاضای مس در دنیا، از بحران ناشی از پاندمی کووید-۱۹ بهبود پیدا کرد و تولید لوله‌های مسی و سیستم‌های تهویه هوای نیز از این قاعده مستثنی نبود.

همانطور که پیش‌تر نیز اشاره شد، تولید لوله‌های مسی چین در سال ۲۰۲۲ به دلیل رکود جهانی و آغاز موج جدید کرونا که قرنطینه شانگهای و موجی از تعطیلی‌ها و کمبود نیروی کار را به دنبال داشت، به شدت افت کرد. علیرغم افزایش تولید سیستم‌های تهویه هوای مطبوع در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال قبل، تولید لوله‌های مسی در این سال با کاهش مواجه شد. رکود بازار مسکن چین، یکی از مهم‌ترین دلایل کاهش تقاضا برای لوله‌های مسی، در سال ۲۰۲۲ بود. بحران‌های مالی شرکت‌های بزرگ ساختمانی، مانند اورگراند (Evergrande) و سایر شرکت‌های فعال در بخش املاک و مستغلات، باعث کاهش شدید فعالیت‌های ساختمانی شد. شرکت‌ بزرگ ساختمانی اورگراند، به دلیل ناتوانی در بازپرداخت بدهی‌ها، بسیاری از پروژه‌های خود را متوقف کرد که به طور مستقیم، بر مصرف لوله‌های مسی تاثیر گذاشت. علاوه بر رکود بازار مسکن، رقابت شدید در صنعت لوله مسی، افزایش هزینه‌های تولید و بحران‌های غیرمنتظره مانند قطع برق در کشور چین نیز بر کاهش تولید و تقاضا اثر گذاشت. افزایش هزینه‌های تولید مس و انرژی، موجب کاهش سود تولیدکنندگان شده و بسیاری از شرکت‌ها مجبور شدند تولید خود را کاهش دهند. همچنین مشکلات جهانی زنجیره تامین، از جمله کمبود مواد اولیه و اختلال در حمل و نقل، تولید لوله‌های مسی را تحت فشار قرار داد.

  چین، بزرگ‌ترین مصرف‌کننده و تولیدکننده مس تصفیه‌شده، بخش عمده‌ای از بازار جهانی محصولات نیمه‌ساخته مسی مانند لوله‌ها و ورق‌های مسی را نیز در اختیار دارد. در سال‌های اخیر تقاضا برای این محصولات در صنایع مختلف، به‌ویژه در سیستم‌های تهویه هوای مطبوع (HVAC)، به‌دلیل ویژگی‌های هدایت حرارتی و مقاومت در برابر خوردگی مس افزایش یافته است.

از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳، تولید و مصرف لوله‌های مسی در چین تحت تاثیر پاندمی کووید-۱۹ نوساناتی داشت؛ با این حال در پی رابطه مستقیم بین این دو صنعت و علیرغم چالش‌هایی مانند رکود مسکن و اختلالات زنجیره تامین، بازیابی قابل توجهی در سال ۲۰۲۳، به دلیل افزایش تقاضا برای سیستم‌های تهویه هوای مطبوع، به‌ویژه در پروژه‌های ساختمانی بزرگ مشاهده شد.